TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

ÉleTrend Blog

Kiút a cukorbetegségből

Dóri
Dóri
2021.09.13 09:48
Kiút a cukorbetegségből

Magyarországon több mint hétszázezer cukorbeteg él, és – ijesztő adat – 500 ezer körülire becsülik a nem diagnosztizált esetek számát is.

A  cukorbetegség, melyet az orvosi szaknyelv diabetes mellitus néven említ, kóros anyagcserével és magas vércukorértékkel jellemezhető tünetegyüttes. Lényege, hogy a hasnyálmirigy egyik hormonja, az inzulin vagy teljesen hiányzik a szervezetből, vagy csökkent a hatása. 
A cukorbetegségnek több típusa van, amelyek közül a három leggyakoribb: az 1-es típusú, ami autoimmun eredetű, az esetek 95 százalékát kitevő 2-es típusú, ami elsősorban a helytelen életmódhoz kapcsolódik (túlsúly, mozgásszegény életmód, egészségtelen étkezés), és a terhesség idején fellépő diabétesz. 
Dr. Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke novemberben, a Diabétesz Világnapján egy 2016-os kutatást ismertetett, mely szerint több mint 70 százalékkal nőtt a cukorbetegek száma Magyarországon az elmúlt másfél évtizedben. Ez azt jelenti, hogy jelenleg hozzávetőleg  772 ezren szenvednek diabéteszben, és közel félmillió lehet azok száma, akik már cukorbetegek, de még nem tudnak róla, tehát szinte minden magyar család érintett ebben a népbetegségben. A 2-es típusú, úgynevezett „szerzett” diabétesz a szövődményeként olyan betegségek is kialakulhatnak, amelyek a halálozási statisztikák élén járnak: szív- és érrendszeri problémák, érelmeszesedés, érszűkület, stroke, infarktus, vesebetegségek.

Tudta? 
A 2-es típusú diabétesznek gyakran nincs semmilyen tünete, így a cukorbetegek mintegy egyharmada nem is tudja, hogy beteg. A jelek – szomjúság, gyakori vizeletürítés, lassú sebgyógyulás, bőrproblémák – többnyire csak akkor jelentkeznek, amikor hosszabb ideje fennáll a betegség. A cukorbetegség rontja a végtagok keringését, így az érintetteket az ún. diabéteszes láb is fenyegeti. Ez azt jelenti, hogy lábukon már a kisebb sérülések is nehezen gyógyulnak, emellett pedig nagyobb a fekély kialakulásának esélye is. A cukorbetegeknek ezért fontos odafigyelniük arra, hogy még a jelentéktelen lábsérüléseket, például a horzsolásokat is elkerüljék, és igyekezzenek megelőzni a gombás fertőzést. 

Az elmúlt években 6 százalékkal csökkent a cukorbetegek halálozása, de még így is évente 30 ezer diabéteszes beteget veszítünk el. Évente ezerrel mérséklődött a szívinfarktusok száma a cukorbetegek között, és negyedével esett vissza a stroke kockázata – mondta Dr. Kempler Péter. Az alsóvégtagi amputációk tekintetében is kedvező tendencia mutatkozik, de még így is naponta tíz cukorbeteg lábát amputálják Magyarországon.

Forrás: gyogyhir.hu