A durum tészta az olasz konyha kedvelt alapanyaga és a mediterrán diéta fontos eleme melynek életkor növelő és krónikus megbetegedést csökkentő hatása közismert. Két fő összetevője a durum búza dara és víz (tojás hozzáadása nélkül készül). A tészta állagát és ragacsosságát a benne található protein szabályozza, a sárgás színét pedig a benne rejlő pigmenteknek köszönheti. Könnyen emészthető, értékes fehérjéket,vitaminokat (A, B, E ), ásványi anyagokat, és rostokat tartalmaz.
A durum búzában levő keményítő lassabban bomlik le emésztéskor és nem emeli gyorsan a vércukor szintet. A glikémiás indexe 52, ami alacsonynak számít. A cukorbetegeknek is ajánlott ezért a fogyasztása. Glutenin tartalma miatt viszont nem javasolt lisztérzékenyeknek.
A feltüntetett árak a készlet erejéig érvényesek.