TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

JAVALLAT Csipkebogyó terméshús kapszula

JAVALLAT Csipkebogyó terméshús kapszula
JAVALLAT Csipkebogyó terméshús kapszula
JAVALLAT CSIPKEBOGYÓ TERMÉSHÚS kapszula 50db

1. Magas C-vitamin-tartalma miatt hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez.
2. Támogatja az ízületek egészségét, könnyű hajlítását.
3. Magas C-vitamin és flavonoid hatóanyagai miatt erős antioxidáns hatással rendelkezik, ezzel védi a szervezetet a káros hatású szabad gyököktől és az oxidatív stressztől.

A csipkebogyó a népgyógyászatban régóta alkalmazott gyógynövény (súlycsökkentés, magas vérnyomás, cukorbetegség stb.)

EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSAI
A felsorolt egészségügyi hatások mindegyike szerepel abban a jegyzékben, amelyet az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szakértői tudományos bizonyítékok alapján állítottak össze. Az alattuk ismertetett kutatási eredmények és gyógyászati tapasztalatok a csipkebogyó terméshúsra általánosan vagy a hivatkozásokban megjelölt kivonatra vonatkoznak. Bemutatásuk célja, hogy alátámasszák a JAVALLAT CSIPKEBOGYÓ TERMÉSHÚS teljes értékű gyógynövény-kivonat egészségügyi hatásait.

A csipkebogyó terméshús (Rosae pseudo-fructus) szerepel a hatályos gyógyszerkönyvben (Ph. Hg. VIII.)

1. IMMUNRENDSZER EGÉSZSÉGÉT TÁMOGATÓ HATÁSA
A csipkebogyó szárított terméshúsa jelentős mennyiségű C-vitamint (aszkorbinsavat) tartalmaz. Mennyisége elérheti az 1,5 százalékot is, amely szinte egyedülálló a növényvilágban. Összehasonlításképpen a friss citromban a C-vitamin csak 0,05 százalékban van jelen.

A C-vitamin többek között az immunrendszer megfelelő működésében is fontos szerepet tölt be. Növeli a fehérvérsejtek aktivitását és mozgóképességét, illetve az ellenanyagok termelését is. A C-vitamin szintje a fehérvérsejtekben (fagocitákban, limfocitákban) akár százszor magasabb lehet, mint a vérplazmában (Dr. Hemila kutatása)

Egyes kutatók szerint a fehérvérsejtek C-vitamin szintje megfázáskor csökken, ezért hasznos lehet a pótlólagos bevitele. (Dr. Wilson és munkatársai kutatása)

A C-vitamin védi a szöveteket a szabad gyököktől, amelyeket a fagocita fehérvérsejtek vírusfertőzés során termelnek. Ez fokozza a T-limfociták szaporodását is. (Dr. Hemila kutatása)

2. ÍZÜLETEK EGÉSZSÉGÉ, KÖNNYŰ HAJLÍTÁSÁT TÁMOGATÓ HATÁSA
A csipkebogyóval számos klinikai kutatást végeztek az oszteoartritiszben (degeneratív ízületi gyulladásban) szenvedő betegek esetében. A csipkebogyó-kivonat három-négy hónapnyi rendszeres fogyasztása csökkentette a betegek fájdalmát, ízületi merevségét, javította az ízületi mozgását, csökkentette a kezelésre szedett gyógyszerek mennyiségét. (Dr. Winther és munkatársai kutatása, Dr. Warholm és munkatársai kutatása, Dr. Rein és munkatársai kutatása)

A csipkebogyó hatásosnak bizonyult reumatoid artritisz (ízületeket érintő autoimmun betegség) kezelésében is. A vizsgálatban 89 fő vett részt, akiket két csoportra osztottak. Egyik felük naponta 2,5 grammnyi (5 kapszula) speciális csipkebogyó-kivonatot kapott hat hónapig, a másik felük pedig placebót (hatóanyagot nem tartalmazó kapszulát). A hat hónap elteltével a csipkebogyó-kivonatot szedő betegek állapota javulást mutatott, míg a placebót szedő csoport tagjainak állapota romlott. A kutatók megállapították, hogy a csipkebogyó-kivonat hatásos kiegészítője lehet a reumatoid artritiszben szenvedők kezelésének. (Dr. Willich és munkatársai kutatása)

A csipkebogyó magas C-vitamin tartalma ahhoz is hozzájárulhat, hogy csökkenjen a köszvény kialakulásának esélye. A vizsgálatok szerint ugyanis a napi 500 mg-nál több C-vitamint fogyasztók között 17-34%-kal csökken az esélye annak, hogy kialakuljon a köszvény a napi 250 mg-nál kevesebb C-vitamint fogyasztó emberekhez képest. (Dr. Choi és munkatársai kutatása). Egy másik kutatás is alátámasztotta, hogy a napi 250 mg-nál több C-vitamint fogyasztók átlagos húgysavszintje (amelynek emelkedett mértéke a köszvény egyik fő kiváltó oka) alacsonyabb (5,7 mg/dl), mint azoknak, akik naponta kevesebb mint 90 mg a C-vitamin bevitelük (6,4 mg/dl). A kutatók szerint a köszvény kialakulásának esélye közel felére csökkenthető, ha a napi C-vitamin bevitel meghaladja a 250 mg-ot. A napi 500 mg-nál több C-vitamint fogyasztó emberek húgysavszintje már nem csökken, ugyanannyi, mint a napi 250 mg-nál többet fogyasztóké. (Dr. Gao és munkatársai kutatása).

3. ANTIOXIDÁNS HATÁSA
Az USA Mezőgazdasági Hivatala (USDA) 2010-ben egy olyan összegző tanulmányt készített, amelyben egymással összehasonlíthatóvá tette a leggyakoribb mezőgazdasági termékek (főképp zöldségek, gyümölcsök, fűszerek) antioxidáns hatását. Az antioxidáns hatást ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) μmolTE/100 g adták meg. (USDA)

A tanulmányban a csipkebogyó kiemelkedő, 96150-es ORAC-értékkel szerepel. Összehasonlításképpen érdemes megnézni néhány további, magas antioxidáns hatással rendelkező növényt:

Fekete áfonya: 9621
Aszalt szilva: 8059
Fekete ribizli: 7957
Szeder: 5905
Cékla: 1976
Alma: 4275
Narancs: 2103
Citrom: 1346

Jól látható, hogy a csipkebogyó antioxidáns-tartalma 10-50-szerese más magas antioxidáns tartalmúnak gondolt zöldségeknek, gyümölcsöknek.

Az erőteljes antioxidáns hatáshoz a csipkebogyó magas C-vitamin tartalma mellett hozzájárul az is, hogy nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat. Ezek az anyagok az antioxidáns hatás legalább feléhez járulnak hozzá. A C-vitamin mellett azért érdemes magas flavonoidtartalmú csipkebogyót fogyasztani, mert a flavonoidok erőteljes antioxidáns hatásuk révén képesek az oxidálódott, dehidroaszkorbinsavvá (DHA) alakult C-vitamint visszaállítani eredeti formájába, ezáltal kisebb mennyiségű C-vitamin fogyasztásával is azonos hatás érhető el. (Dr. Cossins és munkatársai kutatása)

Az antioxidánsoknak fontos szerepe van a szervezetben keletkező szabad gyökök semlegesítésében, a szervezet egészségének megőrzésében. A szabad gyökök olyan molekulák, amelyek külső elektronpályájukon egy egyedülálló, párosítatlan elektront tartalmaznak, emiatt igen fokozott a reakciókészségük, ezért könnyen reakcióba lépnek más molekulákkal, ezzel megváltoztatják szerkezetüket, funkciójukat. Ha túl sok molekula funkciója változik meg a szervezetben, az betegségek kialakulásához vezethet. A kutatók például jelentős szerepet tulajdonítanak ennek az egyensúly-eltolódásnak a daganatos betegségek, az immunrendszerrel kapcsolatos elváltozások, az epekőbetegség, a gyulladásos bélbetegségek és a vastagbélrák kialakulásában. (Dr. Blázovics Anna kutatása)


Összetevők: kapszulánként 400 mg csipkebogyó terméshús (Rosae pseudo-fructus sine seminibus) teljes értékű kivonata (DER 1,2:1), kapszulahéj: zselatin.

Adagolás: napi 2x2-4 kapszula étkezés előtt bő folyadékkal lenyelve, vagy a kapszulák tartalmát 2 dl forró vízbe helyezve, majd felkeverés után teaként fogyasztva

Kiszerelés: 50 db kapszula

MEGJEGYZÉSEK: A csipkebogyó terméshús fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.

 

A feltüntetett árak a készlet erejéig érvényesek.

Bruttó ár: 2 190 Ft
ÁFÁ-t tartalmazza
Adatok
Cikkszám
javallat007
Hasonló termékek